Usein kysyttyä sähköisestä asioinnista

Tieliikenne

Mikä on varmenne ja mihin sitä tarvitsen?

Varmenne on kuusi merkkiä pitkä koodi, jonka vesikulkuneuvon tai ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja luo maksutta sähköisessä Oma asiointi -palvelussa, kun on myymässä tai luovuttamassa vesikulkuneuvoa tai ajoneuvoa uudelle omistajalle. Myyjä luovuttaa varmenteen ostajalle, joka esittää sen omistajanvaihdosrekisteröinnin yhteydessä sähköisessä Oma asiointi -palvelussa. Varmenne on voimassa vesikulkuneuvoille 30 vrk ja ajoneuvoille 14 vrk. Ajoneuvo on kuitenkin rekisteröitävä 7 vrk kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt. 

Ostaja voi tarkistaa varmenteen voimassaolon maksutta Tarkista varmenteen voimassa olo ja tiedot -palvelusta. Ostaja saa samalla ajoneuvon rekisteriin merkitystä omistajasta nimen ja tiedon ajoneuvon mahdollisista rajoituksista, kuten katsastamattomuudesta tai maksamattomista ajoneuvoveroista.

Miten tarkistan, astuiko sähköisessä asioinnissa tehty liikennekäyttöönotto tai liikennekäytöstäpoisto voimaan?

Jos rekisteröintitapahtuman päätteeksi pääset vahvistussivulle, on rekisteri-ilmoituksen tekeminen onnistunut ja haluttu muutos astunut voimaan. Voit tarkistaa asian Oma asiointi -palvelussa ajoneuvon tiedoista. Ajoneuvon tietojen päivittymisessä saattaa kestää useita minuutteja. 

Jos et pääse vahvistussivulle, eikä tehty toimenpide näy Oma asiointi -palvelussa ajoneuvon tiedoissa, rekisteri-ilmoituksen tallentuminen tulee varmistaa. Tarkista, onko maksu veloitettu tililtäsi. Jos maksua ei ole veloitettu, rekisteri-ilmoitus ei ole tallentunut. Tee rekisteri-ilmoitus uudestaan. Liikennekäyttöönotto on maksuton, ja voit yrittää sen tekemistä uudestaan, jos se ei ole onnistunut.

Jos ilmoituksen tekeminen ei toisellakaan yrittämällä onnistu, ota yhteyttä asiakaspalveluun. 

Ajoneuvolla ei saa ajaa, jos rekisteri-ilmoituksen päivittäminen ei ole onnistunut!

Miten tarkistan, onnistuiko sähköisessä palvelussa tehty rekisteröintitodistuksen tilaus?

Jos tapahtuman päätteeksi pääset vahvistussivulle, on rekisteröintitodistuksen tilaus onnistunut. Saat uuden rekisteröintitodistuksen postissa 7 vuorokauden kuluessa.

Jos et pääse vahvistussivulle, rekisteri-ilmoituksen tallentuminen tulee varmistaa. Varmistuksen voit tehdä soittamalla asiakaspalveluun.

Sähköisessä asioinnissa peritty tapahtumamaksu näkyy tiliotteellani kahteen kertaan. Miten ylimääräinen maksu palautetaan?

Ilmoita asiasta soittamalla Trafin asiakaspalveluun > Sähköinen asiointi. Ylimääräisen maksun palautusta varten tulee Trafille ilmoittaa:

  • rekisteri-ilmoituksen tekijän nimi ja yhteystiedot
  • rekisteri-ilmoituksen tekijän tilinumero
  • ajoneuvon rekisteritunnus
  • päivä, jolloin sähköinen rekisteri-ilmoitus on tehty
 
Miksi en pysty käyttämään sähköistä palvelua? Järjestelmä antaa ilmoituksen "Sähköisten rekisteröintipalveluiden käyttö ei ole mahdollista, koska ajoneuvolla on…".

Ilmoitusta ei voi tehdä sähköisessä palvelussa, jos  ajoneuvolla on joku sähköisen rekisteri-ilmoituksen estävä merkintä (esim. muutoskielto, merkintä vireillä olevasta asiasta tai merkintä lopullisesta poistosta). 

Jos ajoneuvolla on sähköisen rekisteri-ilmoituksen estävä merkintä rajoitteista, sähköinen palvelu ilmoittaa esteestä palvelun aikana ja palvelutapahtuma keskeytyy.

Miten toimin, jos tilaamani rekisteröintitodistus ei saavu postissa kotiin?

Odota rekisteröintitodistusta 14 päivän ajan, minkä jälkeen voit noutaa uuden todistuksen maksutta rekisteröintejä tekevältä katsastustoimipaikalta 7 päivän kuluessa.

Mitä seuraa, jos ajaa liikenteessä ajoneuvolla, jolle on tehty liikennekäytöstäpoisto?

Jos ajoneuvoa käytetään liikennekäytöstäpoiston aikana, poliisi voi ottaa ajoneuvon rekisterikilvet ja rekisteröintitodistuksen pois.

Ajoneuvoverovelvollisilta ajoneuvoilta maksuunpannaan liikenteeseen käyttöajalta ajoneuvovero jälkiverotuksena sekä rangaistusluonteinen ajoneuvoveron lisävero. Lisäveron määrä on 12 kuukauden vero viisinkertaisena, kuitenkin aina vähintään 1 000 euroa.Lisätietoa lisäverosta löydät Trafin sivulta Liikennekäytöstäpoisto ja lisävero

Vakuuttamattomalta ajalta Liikennevakuutuskeskus perii vakuuttamattomuusmaksua.

Miten voin varmistua, että auto, jota olen ostamassa, on ostohetkellä liikennekäytössä?

Tiedon voi tarkistaa maksutta Ajoneuvon julkiset tiedot-palvelusta tai Trafin asiakaspalvelusta > Tietopalvelu ja tietojenluovutuskiellot.

Saako ulkomailla rekisterissä olleista ajoneuvoista tietoja?

Ajoneuvoliikennerekisterissä on tietoja vain ajoneuvoista, jotka ovat tai ovat olleet rekisteröitynä Manner-Suomeen. 

Näkyykö rekisterissä missä ajoneuvo on kulloinkin vakuutettuna?

Kyllä näkyy. Rekisterissä näkyy vakuutuksen alkamispäivä sekä vakuutusyhtiö.

En ole varma rekisteritunnuksen jokaisesta merkistä. Voidaanko ajoneuvon tietoja silti hakea?

Liikenteen turvallisuusviraston yksittäiskyselynä tarjoamat rekisterikyselyt (internetissä, tekstiviestinä ja puhelinpalveluna) vaativat täydellisen rekisteritunnuksen hakutekijäksi.

Mitä, jos ajoneuvon tietoja ei löydy rekisteritunnuksella haettaessa?

Mikäli ajoneuvon tietoja ei löydy rekisteritunnuksella haettaessa on todennäköistä, että ajoneuvo on poistettu rekisteristä hyvin kauan sitten tai ajoneuvon rekisteritunnus on vaihdettu. Asian voi tarkistaa maksutta Trafin asiakaspalvelusta > Tietopalvelut ja tietojenluovutuskiellot. 

Haluaisin, että osoitetietojani ei saisi selville ajoneuvoni rekisteritunnuksen perusteella. Mitä voin tehdä?

Voit tehdä osoitteenluovutuskiellon ajoneuvoliikennerekisteriin. Kiellon tallentamisen jälkeen osoitetietojasi ei enää saa esimerkiksi tekstiviesti- tai puhelinpalvelujen kautta. Osoitteenluovutuskielto ei estä nimen ja ajoneuvon tietojen luovutusta. Katso tarkemmat ohjeet kiellon tekemiseen Tietojenluovutuskiellot-sivulta.

Ajokortin kaksoiskappale

Olen mennyt naimisiin ja otin puolisoni sukunimen. Voinko tilata uuden ajokortin Trafin sähköisen asiointipalvelun kautta?

Jos olet hakenut uutta passia ja se on myönnetty uudella nimikirjoituksella, voit käyttää palvelua. Muussa tapauksessa sinun tulee toimittaa uusi nimikirjoitusnäyte Ajovarman palvelupisteeseen ja hakea siellä uutta ajokorttia.

Olen tällä hetkellä ajokiellossa. Voinko tilata uuden kortin sähköisen palvelun kautta niin, että voin ajaa heti, kun ajokieltoni päättyy?

Voit tilata ajokortin kaksoiskappaleen vain, jos ajo-oikeutesi on voimassa. Poliisin tulee palauttaa ajo-oikeutesi ennen kuin voit tilata kortin sähköisen palvelun kautta.

Osoitetiedoissani on virhe, mitä teen?

Voit tarkistaa osoitetietosi Väestörekisterikeskuksen palvelusta https://verkkopalvelu.vrk.fi/Omat/Etusivu.aspx tai maistraatista. Muuttoilmoitus tulee lain mukaan tehdä aina, kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Tee tarvittaessa muuttoilmoitus osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus. Jos osoite ei näy päivityksenkään jälkeen oikein, ole yhteydessä Trafin ajokorttineuvontaan (puh. 029 534 5113, s-posti: neuvonta@trafi.fi).

Vammaisen pysäköintilupa

Minulla on voimassa oleva pysäköintilupa, mutta se varastettiin. Voinko tilata luvasta kaksoiskappaleen samoilla tiedoilla?

Luvan kaksoiskappaletta ei voi tilata sähköisen asiointipalvelun kautta väärinkäytösten minimoimiseksi. Voit hakea kaksoiskappaletta Trafin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteestä. Ajovarma tarkistaa tällöin ennen kaksoiskappaleen myöntämistä aiemman lupasi tiedot poliisilta tai Trafin rekisteristä.

Osoitetiedoissani on virhe, mitä teen?

Voit tarkistaa osoitetietosi Väestörekisterikeskuksen palvelusta https://verkkopalvelu.vrk.fi/Omat/Etusivu.aspx tai maistraatista. Muuttoilmoitus tulee lain mukaan tehdä aina, kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Tee tarvittaessa muuttoilmoitus osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus. Jos osoite ei näy päivityksenkään jälkeen oikein, ole yhteydessä Trafin ajokorttineuvontaan (puh. 029 534 5113, s-posti: neuvonta(at)trafi.fi).

Minulla on laajennettu lääkärinlausunto ajokortin hakemista varten. Voinko käyttää sitä hakiessani vammaisen pysäköintilupaa?

Sitä ei voi käyttää. Liitteenä tulee olla "Lääkärinlausunto vammaisen pysäköintilupaa varten" -lomake. Lääkäri voi tulostaa lausuntopohjan Trafin internetsivuilta http://www.trafi.fi/tieliikenne/minulla_on_ajokortti/kuljettajan_ajoterveys