Ajokortin korottaminen

Käytä tätä palvelua, jos haluat voimassa olevalle ajokortillesi uusia luokkia eli korottaa ajo-oikeuttasi. Ajokortin korottaminen asiointipalvelussa on mahdollista niille, joilla on jo ajokortti ja jotka täyttävät muut edellytykset palvelun käytölle. Lue palvelun käytön edellytyksistä eri ajokorttiryhmien osalta tarkemmin alempaa. Jos ajokortin korottaminen ei onnistu asiointipalvelussa, voit asioida ajokortin korottamiseksi Trafin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteessä.

Jos täytät ajokortin korottamisen edellytykset, sinulle myönnetään ajokorttilupa, joka on voimassa 3 vuotta. Kuljettajantutkinnon teoria- ja ajokoe sekä mahdollinen käsittelykoe tulee suorittaa tämän 3 vuoden aikana. Kokeiden suorittamisesta peritään erillinen maksu.

Jos et ole vielä lisännyt sähköpostiosoitettasi Oma asioinnin yhteystietoihin, voit lisätä sen Omat tiedot –kohdasta kirjauduttuasi palveluun. Saat tulokset kuljettajantutkinnon kokeista antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Tilaaminen, maksaminen, kortin postitus

Korota ajokorttiasi asiointipalvelussa.
Maksa tilaus. Maksamisen jälkeen sinun tulee erikseen varata aika kuljettajantutkinnon kokeiden suorittamista varten Trafin palveluntuottajalta Ajovarmalta.
Saat ajokortin postitse kotiin noin neljän arkipäivän kuluttua kuljettajantutkinnon suorittamisesta.

Yleiset edellytykset palvelun käytölle

 • Ajo-oikeutesi on voimassa etkä ole ajokiellossa
 • Sinulla ei ole toisessa EU- tai ETA-maassa myönnettyä ajokorttia
 • Sinulla ei ole velvoitetta käyttää alkolukkoa ajaessasi
 • Ajokortin korottamista varten on käytettävissä sähköisessä muodossa oleva valokuva ja ajantasainen nimikirjoitus viranomaisrekisterissä. Tilaamalla ajokortin asiointipalvelun kautta annat luvan käyttää asiointipalvelun näyttämiä Trafin kuvarekisterissä tai poliisin passikuvarekisterissä olevaa kuvaa ja nimikirjoitusta ajokortissasi.
  • Valokuva ja nimikirjoitus löytyvät, jos sinulla on voimassa oleva passi tai henkilökortti tai olet toimittanut valokuvan ja nimikirjoitusnäytteen vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten
 • Vakituinen osoitteesi on Manner-Suomessa. Ajokortit postitetaan asiakkaan viralliseen, väestötietojärjestelmässä olevaan suomalaiseen osoitteeseen. Jos osoitetietosi ovat virheelliset, päivitä ne ennen maksamista Postin ja maistraattien yhteisessä Muuttoilmoitus-palvelussa osoitteessa https://www.posti.fi/muuttoilmoitus
 • Pystyt tunnistautumaan palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilitunnistuksella.

HUOM!

 • Et voi korottaa ajo-oikeutta luokkaan B96 asiointipalvelussa vaan korottaminen tulee tehdä Ajovarman lupapalvelupisteessä.
 • Asiointipalvelussa ajokortin korottaminen on mahdollista vain kuljettajantutkinnon kautta.
  • Voit esimerkiksi korottaa moottoripyörän ajo-oikeutta vain suorittamalla kuljettajantutkinnon (teoriakoe, käsittelykoe ja ajokoe). Jos haluat korottaa moottoripyörän ajo-oikeutta muulla tavoin kuin tutkinnon kautta, korottamisen voi tehdä vain Ajovarman palvelupisteessä. Lue lisää täältä.
Ikään liittyvät palvelun käytön edellytykset

Voit käyttää palvelua korottaaksesi ajokorttia:

 • AM/120-, AM/121-, T- ja/tai A1-luokalla täytettyäsi 15 vuotta
 • B-luokalla 16-vuotiaana. Ajokokeeseen voit mennä täytettyäsi 18 vuotta.
 • B- ja BE-luokalla (jos haet jälkimmäistä B-luokan yhteydessä) 17-vuotiaana. Ajokokeeseen voit mennä täytettyäsi 18 vuotta.
 • A2-luokalla 17-vuotiaana kun korotat luokkaa kuljettajantutkinnon kautta. Ajokokeeseen voit mennä täytettyäsi 18 vuotta.
 • A-luokalla
  • 19-vuotiaana, jos sinulla jo on A2-luokan ajo-oikeus ja korotat luokkaa kuljettajantutkinnon kautta. Ajokokeeseen pääset aikaisintaan täytettyäsi 20 vuotta ja kun sinulla on ollut A2-luokan ajo-oikeus vähintään 2 vuotta. Tai
  • 23-vuotiaana jos sinulla ei ole aiempaa A2-luokan ajo-oikeutta (mutta jokin muu ryhmän 1 ajo-oikeus) ja korotat luokkaa kuljettajantutkinnon kautta. Ajokokeeseen voit mennä täytettyäsi 24 vuotta.
 • C1- tai C1E-luokilla 17-vuotiaana. Ajokokeeseen voit mennä täytettyäsi 18 vuotta.
 • D1- tai D1E-luokilla 20-vuotiaana. Ajokokeeseen voit mennä 21-vuotiaana.
 • C- ja CE-luokilla 20-vuotiaana tai, mikäli sinulla on normaalipituisena suoritettu (280 h) perustason ammattipätevyyskoulutus, 18-vuotiaana.
 • D- tai DE-luokalla
  • 23-vuotiaana. Ajokokeeseen voit mennä 24-vuotiaana tai
  • 22-vuotiaana, jos olet suorittanut nopeutetun (140 h) linja-auton kuljettajan perustason ammattipätevyyskoulutuksen. Ajokokeeseen voit mennä 23-vuotiaana tai
  • 20-vuotiaana, jos olet suorittanut normaalipituisen (280 h) perustason ammattipätevyyskoulutuksen. Ajokokeeseen voit mennä 21-vuotiaana.

Jos korotat kuorma- tai linja-autoluokkiin, sinulla on oltava B-luokan ajo-oikeus. Jos sinulla ei ole B-luokan ajo-oikeutta, sinun tulee samalla hakea sitä ja suorittaa B-kuljettajantutkinto ennen kuorma- tai linja-autoluokkia.

Teoriakokeisiin voit mennä kuukautta ennen vaaditun vähimmäisiän täyttymistä. Huom! T-luokan teoriakokeeseen voit osallistua vasta täytettyäsi 15 vuotta.

Ajoterveyteen liittyvät palvelun käytön edellytykset

Palvelun käyttö edellyttää joissakin tapauksissa ajoterveystietojen hakua Potilastiedon arkistosta. Ajoterveystietojen on oltava tallennettuna Potilastiedon arkistoon lomakkeella Lääkärinlausunto ajokyvystä (F122). Lääkärinlausunto voi olla enintään 6 kuukautta vanha. Palvelu hakee suostumuksellasi tarvittavat ajoterveystiedot.

Näin korotat ryhmän 1 ajokorttia saman ryhmän sisällä

Ajokortillasi on yksi tai useampi seuraavista ryhmän 1 luokista: AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B, BE. Korotat ajokorttiasi yhdellä tai usealla edellä mainitulla luokalla.

Ajokorttisi korottaminen ei edellytä lääkärinlausunnon toimittamista.

Jos olet kuitenkin käynyt lääkärissä ja lääkärinlausunto ajokyvystä on tallennettu Potilastiedon arkistoon, voit halutessasi hakea ajoterveystietosi kirjauduttuasi palveluun. Ajoterveystietojen hakeminen voi olla perusteltua, mikäli lääkäri on muuttanut ajokorttisi ehtoja tai rajoituksia. Muutosten on oltava kirjattuna lääkärinlausunnolle ajokyvystä. Potilastiedon arkistoon tallennetun lääkärinlausunnon perusteella sinulle voidaan lisätä erityisehto tai poistaa nykyinen ehto. Ehto voi myös pysyä samana kuin ennenkin. Tavallisin erityisehto on 01, joka kertoo, että kuljettajan tulee käyttää silmälaseja tai piilolinssejä ajaessaan.

Näin korotat ryhmän 1 ajokorttia ryhmän 2 ajokorttiin

Ajokortillasi on yksi tai useampi seuraavista ryhmän 1 luokista: AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B, BE. Korotat ajokorttiasi yhteen tai useampaan kuorma-auto- (C1, C1E, C, CE) ja/tai linja-autoluokkaan (D1, D1E, D, DE), jotka ovat ryhmän 2 ajokorttiluokkia.

Palvelun käyttö edellyttää, että lääkäri on tallentanut lääkärinlausunnon ajokyvystä Potilastiedon arkistoon ja palveluun kirjauduttuasi haet ajoterveystietosi. Mikäli lääkäri on edellyttänyt erityisehtoja, ne merkitään ajokortillesi. Aiempi erityisehto voidaan myös poistaa tai se voi pysyä samana. Tavallisin erityisehto on 01, joka kertoo, että kuljettajan tulee käyttää silmälaseja tai piilolinssejä ajaessaan.

Jos sähköinen lääkärinlausunto ajokyvystä ei ole käytettävissä, et voi käyttää palvelua, vaan sinun tulee jättää ajokorttilupahakemus Trafin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteeseen. Osoita tällöin ajoterveysvaatimusten täyttyminen lääkäriltä saamallasi paperisella lääkärinlausunnolla.

Näin korotat ryhmän 2 ajokorttia

Ajokortillasi on ainakin yksi kuorma- (C1, C1E, C, CE) ja/tai linja-autoluokka (D1, D1E, D, DE). Korotat ajokorttiasi mihin tahansa ryhmän 1 tai 2 ajokorttiluokkaan.

Ajokorttisi korottaminen ei edellytä lääkärinlausunnon toimittamista.

Jos olet kuitenkin käynyt lääkärissä ja lääkärinlausunto ajokyvystä on tallennettu Potilastiedon arkistoon, voit halutessasi hakea ajoterveystietosi kirjauduttuasi palveluun. Ajoterveystietojen hakeminen voi olla perusteltua, mikäli lääkäri on muuttanut ajokorttisi ehtoja tai rajoituksia. Muutosten on oltava kirjattuna lääkärinlausunnolle ajokyvystä. Potilastiedon arkistoon tallennetun lääkärinlausunnon perusteella sinulle voidaan lisätä erityisehto tai poistaa nykyinen ehto. Ehto voi myös pysyä samana kuin ennenkin. Tavallisin erityisehto on 01, joka kertoo, että kuljettajan tulee käyttää silmälaseja tai piilolinssejä ajaessaan.

Ammattipätevyysmerkintä ajokortilla

Palvelussa ei voi hakea ensimmäistä ammattipätevyysmerkintää (erityisehto 95) ajokortille.

Jos sinulla on nykyisellä ajokortillasi ammattipätevyysmerkintä, se lisätään uudelle kortille, mikäli ammattipätevyys on edelleen voimassa. Jos olet suorittanut riittävästi jatkokoulutusta, ammattipätevyyden voimassaoloaikaa jatketaan uudella kortilla.

Mikäli nykyisellä ajokortillasi ei ole ammattipätevyysmerkintää tai ammattipätevyytesi ei ole voimassa, siitä ei lisätä merkintää uudelle kortille.

 • Jos nykyisellä ajokortillasi on jo ammattipätevyysmerkintä kuorma-auton (C1, C1E, C ja CE) ajo-oikeudella ja korotat ajokorttia jollakin muulla kuorma-auton ajokorttiluokalla, erityisehto lisätään hakemillesi luokille.
 • Jos nykyisellä ajokortillasi on ammattipätevyysmerkintä linja-auton (D1, D1E, D ja DE) ajo-oikeudella ja korotat ajokorttia jollakin muulla linja-auton ajokorttiluokalla, erityisehto lisätään hakemillesi luokille.

Huom! Palvelussa ei voi laajentaa ammattipätevyyttä tavaraliikenteestä (C-luokat) henkilöliikenteeseen (D-luokat) tai päinvastoin. Jos haluat ammattipätevyyden uudelle liikennelajille, korota ajokorttiasi Ajovarman palvelupisteessä.

Mikäli sinulla on erillinen ammattipätevyyskortti ja haluat korottamisen yhteydessä luopua siitä ja saada ammattipätevyydestä merkinnän ajokortille, korota ajokorttiasi Ajovarman palvelupisteessä.

Vaihtoehtoiset palvelukanavat

Ajokortin korottaminen Ajovarmassa

Korottaessasi ajokorttia Ajovarmassa, ota mukaasi

 • aikaisempi ajokorttisi
 • 2 passivalokuvaa (HUOM! Et tarvitse uusia valokuvia, jos sinulla on voimassa oleva passi tai henkilökortti tai olet toimittanut valokuvan ja nimikirjoitusnäytteen vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten.)

Lisäksi ota tarvittaessa mukaasi

 • lääkärinlausunto ajokyvystä, jos sinulla on vain ryhmän 1 ajokorttiluokka ja korotat ajokorttia ryhmän 2 ajokorttiluokilla. Jos lääkäri on tallentanut lääkärinlausunnon ajokyvystä Potilastiedon arkistoon, ajoterveystiedot voidaan hakea Ajovarmassa sähköisesti.
 • autokoulusta saamasi todistus kuljettajaopetuksesta, jos korotat ajokortillasi olevaa A1-ajokorttiluokkaa A2-luokkaan tai A2-luokkaa A-luokkaan pelkällä kuljettajaopetuksella.
 • Puolustusvoimilta saamasi tutkintotodistus, jos haluat korottaa ajokorttiasi Puolustusvoimista saadun tutkintotodistuksen perusteella.
 • linja-auton ammatillisesta peruskoulutuksesta saamasi todistus, jos haet ajokortin korottamista koulutuksen perusteella. Tällöin voit saada D-luokan ajo-oikeuden jo 18-vuotiaana.
 • viranomaisen tai työnantajan vapaamuotoinen selvitys siitä, millä perustein ajokortti pitäisi myöntää, jos haet ajokorttia erityisehdon 131 perusteella.
  • Erityisehto 131 merkitsee poikkeusta C- ja/tai D- luokkien vähimmäisikävaatimuksista. Se voidaan myöntää palo- tai pelastusalan, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen toimintaan liittyvää ajoa tai huolto- ja korjaamotoiminnan edellyttämää ajoa varten.

Varaa aika ajokortin korottamista varten etukäteen: https://www.ajovarma.fi/ajanvaraus