Ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto

Jos ajoneuvollasi on käyttämättömyysjaksoja, voit poistaa sen tilapäisesti liikenteestä ja säästää samalla ajoneuvokuluissa. Liikennekäytöstäpoistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa.

Toimi näin

Valitse Oma asiointi -palvelussa ajoneuvo, jonka poistat tilapäisesti liikenteestä.
Valitse Poista liikennekäytöstä -palvelu. Maksa ja palaa palveluun, josta saat kuitin.
Tarkista lopuksi Oma asiointi -palvelussa, että liikennekäytöstäpoisto päivittyi ajoneuvosi tietoihin. 

Liikennekäytöstäpoisto tulee voimaan heti. Voit kuitenkin käyttää ajoneuvoa poistopäivän loppuun, jos määräaikaiskatsastus ja liikennevakuutus ovat voimassa, rekisterikilvet kiinnitettyinä ja ajoneuvovero maksettuna. Tämän jälkeen ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä ennen liikennekäyttöönottoa. Väärinkäytöksistä seuraa vähintään 1000 €:n lisävero.  

Liikennekäytöstäpoisto on voimassa toistaiseksi eikä sitä voi tehdä etukäteen, takautuvasti tai määräajaksi. Rekisterikilpiä ei tarvitse palauttaa poiston yhteydessä.

Liikennekäytöstäpoiston vaikutukset maksuihin:

Autoilta ei peritä ajoneuvoveroa liikennekäytöstäpoiston ajalta (pl. poistopäivä). Jo maksettu vero hyvitetään seuraavalla verolipulla. Jos otat ajoneuvon liikennekäytöstäpoistojen välillä liikennekäyttöön, lähetetään käyttöajalta aina vähintään 10 €:n suuruinen ajoneuvoverolasku (ajoneuvoveron pienin maksuunpantava määrä).

Liikennekäytöstäpoiston vaikutus vakuutusmaksun suuruuteen riippuu vakuutussopimuksestasi. Tarkista vaikutukset omasta vakuutusyhtiöstäsi. Liikennekäytöstäpoisto päivittyy vakuutusyhtiöiden tietoihin muutaman päivän viiveellä. Jos haluat päättää liikennevakuutuksen poiston yhteydessä kokonaan, sovi siitä erikseen vakuutusyhtiösi kanssa.

Jos olet myynyt ajoneuvosi, et saa tehdä sille enää liikennekäytöstäpoistoa. Voit päättää ajoneuvovero- ja liikennevakuutusmaksuvelvollisuutesi tekemällä luovutusilmoituksen.

Jos et aio käyttää ajoneuvoa enää koskaan, tee sille lopullinen poisto.  Lopullista poistoa varten voit toimittaa autosi maksutta Suomen Autokierrätys Oy:n valtuutettuun romuajoneuvojen vastaanottopisteeseen.

Jos haluat poistaa ajoneuvon lopullisesti liikennekäytöstä, toimita se romutettavaksi valtuutettuun vastaanottopisteeseen
Vaihtoehtoisesti, mikäli ajoneuvo on tuhoutunut, voit pyytää lopullista poistoa Trafilta kirjallisesti
Et voi ottaa ajoneuvoa enää uudelleen liikennekäyttöön

Liikennekäytöstäpoiston edellytykset

  • Olet ajoneuvon omistaja tai haltija ja olet vähintään 15-vuotias.
  • Palvelu edellyttää tunnistautumista.
  • Jos omistaja tai haltija on organisaatio, sillä on oltava voimassa oleva Y-tunnus. Palvelussa tunnistaudutaan Katso-tunnisteella.

Edullisimmin teet ilmoituksen Trafin sähköisessä palvelussa

  • Näet omissa ajoneuvotiedoissasi, että ajoneuvosi on poistettu liikennekäytöstä tekemäsi ilmoituksen jälkeen (huomioi, että tietojen päivittymisessä voi olla muutaman minuutin viive)

Palvelu ei ole mahdollinen, jos

  • Ajoneuvolla on Trafin muutoskielto
  • Ajoneuvotietojen käsittely on vireillä
  • Ajoneuvolla on merkintä rekisteristä poistosta tai lopullisesta poistosta

Vaihtoehtoiset asiointikanavat

Tutustu myös

Oman ajoneuvon palvelut

Lainsäädäntö

Ajoneuvolaki
Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rekisteröinnistä