Pätevyyskirjahakemus

Ammattimerenkulun pätevyyskirjaa ja lisäpätevyystodistusta voit hakea sähköisesti. Jokaisella laivaväkeen kuuluvalla on oltava toimen mukainen pätevyyskirja ja mahdollisesti myös laivatyypin tai tehtävän mukainen todistus lisäpätevyydestä.

Sähköisessä palvelussa ei voi hakea veneilyyn liittyviä pätevyyskirjoja; kansainvälistä huviveneenkuljettajankirjaa ja vuokraveneenkuljettajankirjaa.

Toimi näin:

Oma asiointi -palvelussa

Kirjaudu Oma asiointi -palveluun.

Ammattipätevyydet löytyvät Omista tiedoistasi. Täytä hakemus ja lisää siihen tarvittavat liitteet. Liitteet saat sähköiseen muotoon valokuvaamalla tai skannaamalla. Maksa hakemus.

Lopuksi pääset vahvistukseen ja hakemuksesi on lähtenyt Trafin käsiteltäväksi. Jos toimitat liitteitä postitse, voit tulostaa Vahvistus-sivulta valmiin saatteen.

Sähköisen hakemuksen edellytykset:

  • Kirjautuminen suoritetaan verkkopankkitunnuksilla
  • Hakijalla tulee olla suomalainen henkilötunnus
  • Jos kyseiseen pätevyyskirjaan tarvitaan valokuva, voit käyttää Trafin rekisterissä olevaa kuvaa tai toimittaa kuvan postitse.
  • Maksu suoritetaan hakemuksen toimittamisen yhteydessä verkkomaksuna.
  • Maksettua hakemusta ei voi perua.

Sähköisen hakemuksen täydentäminen:

Mikäli hakemuksen kohteena olevan pätevyyden myöntämisen ehdot eivät täyty, saat täydennyspyynnön ja sinulla on kolme kuukautta aikaa täydentää hakemustasi. Täydennyspyyntö ja vastauksesi siihen hoidetaan postitse tai sähköpostin liitteenä. Täydennä hakemustasi toimittamalla puuttuvat selvitykset joko postitse tai sähköpostin liitteenä osoitteeseen merimiesyksikko@trafi.fi.

Vaihtoehtoiset asiointikanavat:

  • Täytä ja tulosta hakemuslomake ja lähetä se Trafiin. Liitä mukaan kopiot haettuun pätevyyteen tarvittavista todistuksista (koulutus, meripalvelu, merimieslääkärintodistus) sekä valokuva, mikäli haet valokuvallista pätevyyskirjaa tai jos valokuvaa ei löydy Trafin rekisteristä.

Tutustu myös:

http://www.trafi.fi/merenkulku/patevyydet

Lainsäädäntö:

Laki laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta (Finlex)

Valtioneuvoston asetus aluksen miehityksestä ja laivaväen pätevyyksistä (Finlex)

Aloita palvelun käyttö