Ensimmäinen ajokortti

Palvelussa myönnetään ajokorttilupa, joka on voimassa 3 vuotta. Luvan myöntämisen jälkeen voit varata ajan kuljettajantutkinnon suorittamista varten. Lupa tulee olla voimassa mennessäsi suorittamaan kuljettajantutkinnon kokeita.

Ensimmäisen ajokortin hakeminen sähköisessä asiointipalvelussa on mahdollista, jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia Suomessa tai ulkomailla ja täytät palvelun käytön edellytykset.

Saat sähköpostiisi vahvistuksen myönnetystä ajokorttiluvasta ja myöhemmin tulokset suorittamistasi kuljettajantutkinnon kokeista, jos tallennat sähköpostiosoitteesi Oma asiointi –palvelun Omat tiedot –osioon. Lisää sähköpostiosoitteesi ennen kuin aloitat Ensimmäinen ajokortti –palvelun käytön.

Jos sinulla jo on ajokortti ja haluat korottaa sitä tai uudistaa ajokorttisi sen voimassaolon päättyessä, tutustu Trafin muihin sähköisiin ajokorttipalveluihin.

Tilaaminen, maksaminen ja kuljettajantutkinnon suorittaminen, kortin postitus

Hae ensimmäistä ajokorttia Oma asiointi -palvelussa
Maksa tilaus. Maksamisen jälkeen sinun tulee varata aika kuljettajantutkinnon kokeiden suorittamiseksi Trafin palveluntuottajalta Ajovarmalta. Lupa tulee olla tällöin voimassa. Kokeiden suorittamisesta peritään erillinen maksu.
Saat ajokortin postitse kotiin noin neljän arkipäivän kuluttua kuljettajantutkinnon suorittamisesta

Yleiset edellytykset palvelun käytölle

 • Sinulle ei ole aiemmin myönnetty ajokorttia Suomessa tai ulkomailla
 • Sinulla ei ole velvoitetta käyttää alkolukkoa ajaessasi
 • Et ole ajokiellossa
 • Ajokortin hakemista varten on käytettävissä sähköisessä muodossa oleva kasvokuva ja ajantasainen nimikirjoitus viranomaisrekisterissä. Näet käytettävissä olevan kuvan ja nimikirjoituksen kirjauduttuasi palveluun. Kasvokuva ja nimikirjoitus ovat käytettävissä palvelussa, jos sinulla on voimassa oleva passi tai henkilökortti

  • Käyttämällä tätä sähköistä palvelua, annat luvan käyttää Trafin kuvarekisterissä tai poliisin henkilökortti- ja passikuvarekisterissä olevaa kasvokuvaa ja nimikirjoitusta ajokortissasi.

 • Vakituinen osoitteesi on Manner-Suomessa.

  • Ajokortit postitetaan asiakkaan viralliseen, väestötietojärjestelmässä olevaan suomalaiseen osoitteeseen Manner-Suomessa. Jos osoitetietosi ovat virheelliset, päivitä ne ennen palvelun maksamista Postin ja maistraattien yhteisessä Muuttoilmoitus-palvelussa osoitteessa https://www.posti.fi/muuttoilmoitus

 • Pystyt tunnistautumaan palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilitunnistuksella.

Ryhmän 1 (ajokorttiluokat AM/120, AM/121, A1, A2, A, B, BE ja T) ajokortin hakemisen edellytykset

Ikään liittyvät palvelun käytön edellytykset

Ajokorttilupa tulee olla voimassa mennessäsi suorittamaan kuljettajantutkintoa. Saat ajokortin, kun kaikki hakemasi luokat on suoritettu. Voit hakea ajokorttilupaa

 • mopoa (AM/120), mopoautoa (AM/121) ja/tai traktoria (T) varten täytettyäsi 14 vuotta.
  • Mopon ja mopoauton teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 15 vuotta. Käsittely- ja ajokokeeseen voit osallistua suoritettuasi teoriakokeen hyväksytysti ja täytettyäsi 15 vuotta. Traktoria varten on vain teoriakoe, johon voit osallistua täytettysi 15 vuotta.
 • kevytmoottoripyörää (A1) varten täytettyäsi 15 vuotta.
  • Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 16 vuotta. Käsittely- ja ajokokeeseen voit osallistua suoritettuasi teoriakokeen hyväksytysti ja täytettyäsi 16 vuotta.
 • auton ajokorttia (B) varten täytettyäsi 16 vuotta.
  • Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 18 vuotta. Ajokokeeseen voit osallistua suoritettuasi teoriakokeen hyväksytysti ja täytettyäsi 18 vuotta.
 • henkilöauton yhdistelmää (BE) varten täytettyäsi 17 vuotta.
  • Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 18 vuotta. Käsittely- ja ajokokeeseen voit osallistua suoritettuasi teoriakokeen hyväksytysti ja täytettyäsi 18 vuotta. Huomaa, että B-luokan teoria- ja ajokokeen on oltava suoritettuna ennen BE-tutkintoon tulemista.
 • keskikokoista moottoripyörää (A2) varten täytettyäsi 17 vuotta.
  • Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 18 vuotta. Käsittely- ja ajokokeeseen voit osallistua suoritettuasi teoriakokeen hyväksytysti ja täytettyäsi 18 vuotta.
 • isoa moottoripyörää (A) varten täytettyäsi 23 vuotta.
  • Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 24 vuotta. Käsittely- ja ajokokeeseen voit osallistua suoritettuasi teoriakokeen hyväksytysti ja täytettyäsi 24 vuotta.

Huom! B96-luokkaa voit hakea vain Ajovarmasta.

Ajoterveyteen liittyvät palvelun käytön edellytykset

Kirjauduttuasi palveluun

 • voit vakuuttaa ajoterveysvaatimusten täyttyvän tai
 • hakea ajoterveystietosi Potilastiedon arkistosta

Voit tutustua palvelussa annettavaan ajoterveyden vakuutukseen etukäteen täältä. Väärien tietojen ilmoittaminen rekisteriviranomaiselle on lain mukaan kiellettyä ja johtaa ajokorttiluvan peruuttamiseen (hallintolaki 50§).

Jos et voi antaa vakuutusta ajoterveysvaatimusten täyttymisestä, tulee sinun ensin käydä lääkärissä. Jos lääkäri on tallentanut lääkärinlausunnon ajokyvystä Potilastiedon arkistoon, voit hyödyntää sitä sähköisessä palvelussa. Mikäli lääkäri on edellyttänyt erityisehtoja, ne merkitään ajokortillesi. Tavallisin erityisehto on 01, joka kertoo, että kuljettajan tulee käyttää silmälaseja tai piilolinssejä ajaessaan.

Jos sähköinen lääkärinlausunto ei ole käytettävissä etkä voi antaa vakuutusta, et voi käyttää sähköistä palvelua. Jätä tällöin hakemus Trafin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteeseen. Osoitat tällöin ajoterveytesi lääkäristä saamallasi paperisella lääkärinlausunnolla.

Lääkärinlausunto ajokyvystä on voimassa 6 kuukautta.

Ryhmän 2 (ajokorttiluokat C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) ajokortin hakemisen edellytykset

Ikään liittyvät palvelun käytön edellytykset

Jos haet ajokorttilupaa ensimmäistä ajokorttia varten ja valitset ryhmän 2 ajo-oikeusluokkia, sinun on haettava samalla myös B-luokkaa. Jos sinulla on jo ajokortti ja haluat korottaa sitä ylempään luokkaan, käytä Korota ajokorttia -palvelua.

Voit mennä B-luokan teoriakokeeseen kuukautta ennen kuin täytät 18 vuotta ja ajokokeeseen suoritettuasi teoriakokeen ja täytettyäsi 18 vuotta. Muiden luokkien teoriakokeeseen voit mennä kuukautta ennen ajokorttiluokan vähimmäisikää ja mahdolliseen käsittelykokeeseen ja ajokokeeseen suoritettuasi teoriakokeen ja täytettyäsi ajokortin saamisen vähimmäisiän.

Voit hakea palvelussa B-luokan ja ryhmän 2 ajokorttiluokkia sisältävää ajokorttia ikäsi puolesta seuraavasti

 • 17-vuotiaana: C1 ja/tai C1E.
  • Suoritettuasi B- ja C1-luokan teoria- ja ajokokeen, voit osallistua C1E-luokan teoria-, käsittely- ja ajokokeeseen.
 • 20-vuotiaana: D1-, D1E-, C- ja/tai CE.
  • B-luokan teoria- ja ajokokeeseen voit mennä luvan myöntämisen jälkeen. D1- ja C-luokan teoriakokeisiin voit mennä kuukautta ennen kuin täytät 21 vuotta ja ajokokeisiin täytettyäsi 21 vuotta. D1E- ja CE-luokan teoria-, käsittely-, ja ajokokeisiin voit osallistua D1- ja C-luokan ajokokeiden jälkeen.
 • 23-vuotiaana: D ja/tai DE-luokkia.
  • B-luokan teoria- ja ajokokeeseen voit mennä luvan myöntämisen jälkeen. D-luokan teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 24 vuotta ja ajokokeeseen 24-vuotiaana. DE-luokan teoria-, käsittely-, ja ajokokeeseen voit osallistua hyväksytysti suoritetun D-luokan ajokokeen jälkeen.

Ajoterveyteen liittyvät palvelun käytön edellytykset

Kirjauduttuasi palveluun

 • voit hakea terveystietosi Potilastiedon arkistosta.

Omaa vakuutusta ajoterveysvaatimusten täyttymisestä ei voi antaa ryhmän 2 ajokorttiluokkia haettaessa, vaan sinun on asioitava lääkärissä. Jos lääkäri on tallentanut lääkärinlausunnon ajokyvystä Potilastiedon arkistoon, voit hyödyntää sitä sähköisessä palvelussa. Mikäli lääkäri on edellyttänyt erityisehtoja, ne merkitään ajokortillesi. Tavallisin erityisehto on 01, joka kertoo, että kuljettajan tulee käyttää silmälaseja tai piilolinssejä ajaessaan.

Jos sähköinen lääkärinlausunto ei ole käytettävissä, et voi käyttää sähköistä palvelua. Jätä tällöin hakemus Trafin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteeseen. Osoitat tällöin ajoterveytesi lääkäristä saamallasi paperisella lääkärinlausunnolla.

Lääkärinlausunto ajokyvystä on voimassa 6 kuukautta.