Uudista ajokorttisi

Ajokortti tulee uudistaa sen voimassaolon päättyessä, mikäli haluat jatkaa ajamista. Käytä tätä palvelua, kun haluat uudistaa ajokorttisi.

Palvelun käyttö on mahdollista aikaisintaan 6 kuukautta ennen nykyisen ajokorttisi voimassaolon päättymistä. Ryhmän 1 (mopo, mopoauto, traktori, moottoripyörä, henkilöauto) ajokortin voit uudistaa enintään 2 vuotta sen voimassaolon päättymisen jälkeen ja ryhmän 2 (kuorma- ja/tai linja-auto) ajokortin enintään vuosi sen voimassaolon päättymisen jälkeen.

Palvelun käyttö edellyttää tietyissä tapauksissa ajoterveystietojen hakemista Potilastiedon arkistosta. Lue lisää alempaa kohdasta Ajoterveyteen liittyvät palvelun käytön edellytykset. Lisätietoa ajokortin uudistamisesta löydät Ajokortti-infosta.

Jos et ole lisännyt sähköpostiosoitettasi asiointipalveluun, voit tehdä sen Omat tiedot -välilehdeltä kirjauduttuasi palveluun. Lisää osoite ennen palvelun maksamista. Maksettuasi saat ajokortin tilausvahvistuksen antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Tilaaminen, maksaminen, kortin postitus

Uudista ajokorttisi Oma asiointi –palvelussa.
Maksa tilaus. Tilaus lähtee Trafin käsiteltäväksi.
Saat ajokortin postitse kotiin noin neljän arkipäivän kuluttua tilauksestasi.

Yleiset edellytykset palvelun käytölle

 • Et ole ajokiellossa
 • Ajokorttisi voimassaoloaika päättyy seuraavan 6 kuukauden aikana tai
  • ryhmän 1 ajokorttisi voimassaoloajan päättymisestä on enintään 2 vuotta tai
  • ryhmän 2 ajokorttisi voimassaoloajan päättymisestä on enintään 1 vuosi.
 • Sinulla ei ole toisessa EU- tai ETA-maassa myönnettyä ajokorttia
 • Sinulla ei ole velvoitetta käyttää alkolukkoa ajaessasi. Alkolukkoajo-oikeus tulee uudistaa Trafin palveluntuottajan Ajovarman lupapalvelupisteessä.
 • Ajokortin uudistamista varten on käytettävissä sähköisessä muodossa oleva valokuva ja nimikirjoitus viranomaisrekisterissä. Tilaamalla ajokortin annat luvan käyttää asiointipalvelun näyttämää Trafin kuvarekisterissä tai poliisin passikuvarekisterissä olevaa kasvokuvaa ja nimikirjoitusta ajokortissasi. Valokuva ja nimikirjoitus löytyvät, jos
  • sinulla on voimassa oleva henkilökortti tai passi tai
  • olet toimittanut valokuvan ja nimikirjoituksen vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten.
 • Vakituinen osoitteesi on Manner-Suomessa. Ajokortit postitetaan asiakkaan viralliseen, väestötietojärjestelmässä olevaan suomalaiseen osoitteeseen. Jos osoitetietosi ovat virheelliset, päivitä ne ennen tilaamista Postin ja maistraattien yhteisessä Muuttoilmoitus-palvelussa osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus
 • Pystyt tunnistautumaan palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilitunnistuksella.

Ajoterveyteen liittyvät palvelun käytön edellytykset

Palvelun käyttö edellyttää joissakin tapauksissa ajoterveystietojen hakua Potilastiedon arkistosta. Tarkista alempaa, onko ajoterveystietojen haku sinulle pakollista vai vapaaehtoista.

Ajoterveystietojen haku edellyttää, että lääkäri on tallentanut tiedot Potilastiedon arkistoon lomakkeella Lääkärinlausunto ajokyvystä (F122). Lääkärinlausunto voi olla enintään 6 kuukautta vanha. Palvelu hakee suostumuksellasi tarvittavat ajoterveystiedot.

Jos ajoterveystietojen hakeminen on kohdallasi pakollista, mutta ajoterveystietosi eivät ole sähköisesti käytettävissä, et voi käyttää palvelua. Sinun tulee tällöin jättää ajokorttilupahakemus Trafin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteeseen. Osoita Ajovarmassa ajoterveysvaatimusten täyttyminen lääkäriltä saamallasi paperisella lääkärinlausunnolla.

Vapaaehtoinen ajoterveystietojen hakeminen

Ajokorttisi uudistaminen ei edellytä lääkärinlausunnon toimittamista, jos

 • olet enintään 70-vuotias ja sinulla on voimassa oleva ryhmän 1 ajokortti tai
 • olet alle 44,5-vuotias ja sinulla on voimassa oleva ryhmän 2 ajokortti.

Jos olet kuitenkin käynyt lääkärissä ja lääkärinlausunto ajokyvystä on tallennettu Potilastiedon arkistoon, voit halutessasi hakea ajoterveystietosi kirjauduttuasi palveluun. Ajoterveystietojen hakeminen voi olla perusteltua, mikäli lääkäri on muuttanut ajokorttisi ehtoja tai rajoituksia. Muutosten on oltava kirjattuna lääkärinlausunnolle ajokyvystä.

Potilastiedon arkistoon tallennetun lääkärinlausunnon perusteella sinulle voidaan lisätä erityisehto tai poistaa nykyinen ehto. Erityisehdot voivat myös pysyä samoina. Tavallisin erityisehto on 01, joka kertoo, että kuljettajan tulee käyttää silmälaseja tai piilolinssejä ajaessaan.

Pakollinen ajoterveystietojen hakeminen

Ajokortin uudistaminen edellyttää ajoterveystietojen hakemista potilastiedon arkistosta, jos

 • sinulla on voimassa oleva ryhmän 1 ajokortti ja
  • olet yli 70-vuotias (tarvitset laajennetun lääkärinlausunnon) tai
 • sinulla on voimassa oleva ryhmän 2 ajokortti ja
  • olet yli 44,5-vuotias (tarvitset tavallisen lääkärinlausunnon) tai
  • olet yli 67,5-vuotias (tarvitset laajennetun lääkärinlausunnon) tai
 • ajokorttisi voimassaoloaika on päättynyt (tarvitset iästäsi ja ajokorttiluokistasi riippuen aina joko tavallisen tai laajennetun lääkärinlausunnon).

Potilastiedon arkistoon tallennetun lääkärinlausunnon perusteella sinulle voidaan lisätä erityisehto tai poistaa nykyinen ehto. Erityisehdot voivat myös pysyä samana. Tavallisin erityisehto on 01, joka kertoo, että kuljettajan tulee käyttää silmälaseja tai piilolinssejä ajaessaan.

Vaihtoehtoiset palvelukanavat

Voit halutessasi uudistaa ajokorttisi Ajovarman palvelupisteessä.

Voit uudistaa ajo-oikeutesi vain Ajovarmassa, mikäli uudistaminen edellyttää lääkärinlausunnon toimittamista eikä ajoterveystietojasi ole haettavissa Potilastiedon arkistosta.

Varaa aika etukäteen https://www.ajovarma.fi/ajanvaraus

Ota mukaasi:

 • aikaisempi ajokorttisi
 • passivalokuvaa (et tarvitse uusia kuvia, jos olet toimittanut ne vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten tai sinulla on voimassa oleva henkilökortti tai passi)
 • enintään 6 kuukautta vanha lääkärinlausunto tai laajennettu lääkärinlausunto, mikäli se on tarpeellinen. Jos lääkäri on tallentanut lääkärinlausunnon ajokyvystä Potilastiedon arkistoon, ajoterveystiedot voidaan hakea Ajovarmassa sähköisesti.