Ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto

Jos ajoneuvollasi on käyttämättömyysjaksoja, voit poistaa sen tilapäisesti liikenteestä ja säästää samalla ajoneuvokuluissa.

Toimi näin

Valitse Oma asiointi -palvelussa ajoneuvo, jonka poistat tilapäisesti liikenteestä.
Valitse Poista liikennekäytöstä -palvelu. Maksa ja palaa palveluun, josta saat kuitin.
Tarkista lopuksi Oma asiointi -palvelussa, että liikennekäytöstäpoisto päivittyi ajoneuvosi tietoihin. 

Liikennekäytöstäpoisto tulee voimaan heti ilmoituksen jälkeen. Voit kuitenkin ajaa ajoneuvolla vielä poistopäivän loppuun, mikäli määräaikaiskatsastus on voimassa, rekisterikilvet ovat kiinnitettyinä, ajoneuvovero on maksettu ja liikennevakuutus on voimassa. Liikennekäytöstäpoisto on voimassa toistaiseksi eikä sitä voi tehdä etukäteen, takautuvasti tai määräajaksi. Rekisterikilpiä ei tarvitse palauttaa poiston yhteydessä.

Jos olet myynyt ajoneuvosi, et voi tehdä sille enää liikennekäytöstäpoistoa. Tee luovutusilmoitus, jolla varmistat, että ajoneuvoverovelvollisuutesi ja liikennevakuutuksesi tähän ajoneuvoon päättyvät.

Autoilta liikennekäytöstäpoiston ajalta (pl. poistopäivä) ei peritä ajoneuvoveroa. Jo maksettu vero hyvitetään seuraavalla verolipulla. Huomioithan, että jos otat ajoneuvon liikennekäytöstäpoistojen välillä liikennekäyttöön, lähetetään käyttöajalta aina vähintään 10 € suuruinen ajoneuvoverolasku (ajoneuvoveron pienin maksuunpantava määrä).

Poiston vaikutus vakuutusmaksun suuruuteen riippuu vakuutussopimuksestasi. Tarkista poiston vaikutukset vakuutukseen omasta vakuutusyhtiöstäsi. Jos haluat päättää liikennevakuutuksesi poiston yhteydessä kokonaan, sovi siitä erikseen vakuutusyhtiösi kanssa.

Jos et aio käyttää ajoneuvoasi liikenteessä enää koskaan, tee sille lopullinen poisto. Lopullista poistoa varten voit toimittaa autosi maksutta Suomen Autokierrätys Oy:n valtuutettuun romuajoneuvojen vastaanottopisteeseen.

Jos haluat poistaa ajoneuvon lopullisesti liikennekäytöstä, toimita se romutettavaksi valtuutettuun vastaanottopisteeseen
Vaihtoehtoisesti, mikäli ajoneuvo on tuhoutunut, voit pyytää lopullista poistoa Trafilta kirjallisesti
Et voi ottaa ajoneuvoa enää uudelleen liikennekäyttöön

Liikennekäytöstäpoiston edellytykset

  • Olet ajoneuvon omistaja tai haltija ja olet vähintään 15-vuotias.
  • Palvelu edellyttää tunnistautumista.
  • Jos omistaja tai haltija on organisaatio, sillä on oltava voimassa oleva Y-tunnus. Palvelussa tunnistaudutaan Katso-tunnisteella.

Edullisimmin teet ilmoituksen Trafin sähköisessä palvelussa

  • Näet omissa ajoneuvotiedoissasi, että ajoneuvosi on poistettu liikennekäytöstä tekemäsi ilmoituksen jälkeen (huomioi, että tietojen päivittymisessä voi olla muutaman minuutin viive)

Palvelu ei ole mahdollinen, jos

  • Ajoneuvolla on Trafin muutoskielto
  • Ajoneuvotietojen käsittely on vireillä
  • Ajoneuvolla on merkintä rekisteristä poistosta tai lopullisesta poistosta

Vaihtoehtoiset asiointikanavat

Tutustu myös

Oman ajoneuvon palvelut

Lainsäädäntö

Ajoneuvolaki
Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rekisteröinnistä