Vesikulkuneuvon ensirekisteröinti

Ensirekisteröinti on tehtävä ennen vesikulkuneuvon käyttöönottoa Suomessa. Ensirekisteröinnillä tarkoitetaan kaikkia ensimmäistä kertaa Suomeen rekisteröitäviä vesikulkuneuvoja. Rekisteröinnin edellytyksenä on, että vesikulkuneuvo otetaan käyttöön Suomessa.

Kirjaudu Oma asiointi -palveluun ja valitse Ensirekisteröi vesikulkuneuvo -palvelu. Täydennä omistajien/haltijoiden tiedot, syötä Win-koodi sekä täydennä vesikulkuneuvon ja sen moottorin tiedot.
Maksa ensirekisteröinti ja muista painaa palaa myyjän palveluun -painiketta, jolloin saat vahvistuksen ja voit tulostaa kuitin.
Rekisteröinnin jälkeen rekisteröintitodistus postitetaan Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaiseen yhteyshenkilön osoitteeseen. 

Edellytykset

  • Olet yksi vesikulkuneuvon omistajasta ja vähintään 15-vuotias
  • Oma asiointi -palvelu edellyttää tunnistusta

Huomioitavaa

  • Palvelussa tarvittavat liitteet (voit kuvata ne esim. mobiililaitteella tai skannata):
    • Kauppakirja tai vastaava luovutustodistus
    • Valmistajan antama vaatimustenmukaisuusvakuutus sekä vesikulkuneuvosta että moottorista (ei vaadita jos vesikulkuneuvo on ennakkoilmoitettu. )
    • Jos kyseessä on historiallinen vene tai omavalmiste, täytä myös lomake: Lisätietoja omavalmisteen tai historiallisen veneen ensirekisteröintiä varten (vaatimustenmukaisuusvakuutusta ei tällöin tarvita)
  • Käsittelyaika noin 1-2 viikkoa

Vaihtoehtoiset asiointikanavat

Voit tarkistaa Oma asiointi palvelusta milloin vesikulkuneuvo näkyy nimilläsi. ja on saanut rekisteritunnuksen. Tämän jälkeen voit käyttää vesikulkuneuvoa, vaikka rekisteröintitodistus ei olisi vielä saapunut. Muista kuitenkin kiinnittää rekisteritunnus vesikulkuneuvoon ohjeiden mukaan. Viranomaiset voivat tarvittaessa tarkistaa järjestelmästä, että vesikulkuneuvo on rekisteröity ja todistustilaus on vireillä. On kuitenkin hyvä pitää mukana kauppakirjaa vesillä liikuttaessa. 

Tutustu myös:

www.trafi.fi/veneily

Lainsäädäntö:

Laki vesikulkuneuvojen rekisteröinnistä

Laki liikenteen palveluista